Verwarming

Condensatieketels

De werking van condensatieketels is op z’n minst innovatief te noemen: in tegenstelling tot lage temperatuurketels kunnen ze een belangrijk deel van de waterdamp in de verbrandingsgassen laten condenseren om zo meer nuttige warmte vrij te maken. Zo kan de temperatuur van de verbrandingsgassen dalen tot 40 °C. Dit zorgt ervoor dat je minder fossiele brandstoffen nodig hebt , waardoor je kan besparen op de energiefactuur.
Alle condensatieketels zijn uitgerust met een weersafhankelijke regeling. Ze past de vertrektemperatuur van de verwarmingskring aan , in functie van de buitentemperatuur, en garandeert zo een optimale werking. Ze zijn milieuvriendelijk en heel zuinig.

Hierdoor is de prijs van de aankoop al na enkele jaren terugverdiend.

Warmtepompboiler

Een warmtepomp neemt gratis warmte op bij lage temperatuur om die vervolgens op hoge temperatuur af te geven.

Een leuk weetje is dat iedereen een soort warmtepomp in huis heeft, namelijk de koelkast.
Zoals bij een koelkast, maar dan omgekeerd, haalt de warmtepomp warmte uit de omgeving (buitenomgeving koelt af), om deze in de woning transporteren.

Hier volgt een korte beschrijving van de soorten warmtepompen:

  • Een bodem-water warmtepomp onttrekt de warmte uit de bodem via verticale of horizontale bodemwarmtewisselaars en geeft die af via een verwarming op basis van water bv. vloerverwarming.
  • Een lucht-water warmtepomp. Deze haalt warmte uit de omgevingslucht en geeft die af via een verwarming op basis van water bv. vloerverwarming. Het  gemiddeld rendement ligt aanzienlijk lager dan dat geothermische warmtepomp, omdat dit sterk afneemt bij de dalende buitentemperaturen.
  • Warmtepompboiler: lucht-sanitair warm water.

U kan kiezen voor een combinatie van een warmtepomp met condensatietechnieken of zonne-energie.

Hybridesystemen

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met condenserende ketel of zonne-energie. Het principe van en hybride warmtepomp is dat de installatie steeds zal kiezen voor het systeem met het hoogste rendement.